Kuntoutukseen hakeminen
Kuulo-Auris järjestää Kelan harkinnanvaraista sekä lääkinnällistä kuntoutusta kaikenikäisille. Kuntoutusta haetaan suoraan Kelalta erillisellä hakemuksella, jonka liitteeksi tarvitaan lääkäriltä B-lausunto. Mikäli sinulle on tehty kuntoutussuunnitelma, on sekin hyvä liittää hakemuksen liitteeksi.
Tältä sivulta löydät tietoa siitä, kuinka harkinnanvarainen ja vaativa lääkinnällinen kuntoutus eroavat toisistaan. Lisäksi sivulla kerrotaan tarkemmin hakuprosessista hakulomakkeineen.
Mikäli tarvitset lisää tietoa hakemisesta, voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme. Yhteystietomme löytyvät mm. sivun alalaidasta.
Hakiessasi Kuulo-Auriksen kuntoutusjaksolle tarvitset lääkärin B-lausunnon (tai lääkärin laatiman kuntoutussuunnitelman) ja täytät Kelan hakemuslomakkeen.
Hakemisessa huomioitavaa:
Mitä eroa on harkinnanvaraisella ja vaativalla lääkinnällisellä kuntoutuksella?
Harkinnanvarainen yksilökuntoutus järjestetään kuntoutujille, joilla on kuulovamma, kuulonäkövamma tai Ménièren tauti. Nämä aiheuttavat haasteita arjessa ja kuntoutuja tarvitsee kuntoutusta, joka tukee hänen työ-/toimintakykyään. Kuntoutus toteutetaan Kelan palvelukuvauksen mukaisesti useammassa jaksossa, mutta kuntoutuksen suunnitellussa otetaan yksilölliset tarpeet huomioon.
Vaativassa lääkinnällisessä kuntoutuksessa on usein myönnetty enemmän kuntoutuspäiviä. Alle 65-vuotiaat ovat oikeutettuja vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen, kun kuulo- tai kuulonäkövamman tai useampien sairauksien/vammojen takia on huomattavia vaikeuksia selviytyä arjen toimissa ja osallistua niihin.
Mitä lääkärin B-lausunnossa tulee olla?
- Selvitys kuntoutujan tilanteesta.
- Millaisia vaikutuksia kuntoutuksella on kuntoutujan tilanteeseen?
- Millaisia haasteita vamma/sairaus aiheuttaa arjen tilanteissa/päiväkodissa/koulussa/työelämässä?
- Läheisten osallistuminen kuntoutukseen on perusteltava.
Kuntoutuksen hyödyt:
- tiedon lisääntyminen ja kuulon kuntoutuksen edistyminen
- osallisuuden, toimintakyvyn sekä kommunikaation vahvistaminen
- työ-, opiskelu- tai toimintakyvyn säilyttäminen sekä edistäminen
- apuvälineisiin tutustuminen
- voimavarojen vahvistuminen
- vertaistuen saaminen
Muuta huomioitavaa hakemuksen teossa:
- Vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta hakiessa Kela suosittelee, että lääkäri tekee kuntoutussuunnitelman B-lausunnon sijaan.
- Kirjaa hakemukseen läheisten osallistuminen.
- Kuntoutus on mahdollista toteuttaa majoituksella tai ilman majoitusta.
Hakemuksen täyttämiseen voit pyytää apua omasta kuuloyksiköstäsi, kuntoutusohjaajaltasi, Kelasta tai olemalla suoraan yhteydessä meihin Kuulo-Auriksessa. Yhteystietomme löytyvät sivun alalaidasta.
Hakulomakkeet
Lapset ja nuoret
Aikuiset
(Kuulokojeiden käyttäjät, sisäkorvaistutekäyttäjät, Ménièren tautia sairastavat)