Alla ote Kelan tiedotteesta liittyen sopeutumisvalmennuksen järjestämiseen jatkossa:
”Kela uudistaa harkinnanvaraisia kuntoutuspalvelujaan. Uudistuksen tavoitteena on vastata nykyistä paremmin asiakkaiden muuttuviin kuntoutustarpeisiin, vähentää päällekkäisiä palveluja ja selkeyttää kuntoutuksen palveluvalikoimaa. Osa nykyisistä kuntoutuspalveluista päättyy.
Kela uudistaa harkinnanvaraisen kuntoutuksen palveluvalikoimaa. Uudistuksen taustalla ovat sosiaali- ja terveysministeriön asettaman kuntoutuskomitean ehdotukset palvelujen kehittämiseksi sekä tarve tarkastella Kelan roolia suhteessa muihin kuntoutuspalvelujen järjestäjiin. Asiakkaiden muuttuneet kuntoutustarpeet, sairauksien hoidon kehittyminen ja osin päällekkäiset kuntoutuspalvelut vaikuttivat siihen, että osa nykyisistä kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseista päättyy kokonaan Kelan ja palveluntuottajien sopimusten päättyessä.
Sopimukset päättyvät seuraavissa palveluissa (aistivammojen osalta):
Lasten palvelut
- perhekurssi lapselle, jolla on kuulovamma
- perhekurssi lapselle, jolla on näkövamma
Aikuisten palvelut
- kuulovammaisen sopeutumisvalmennuskurssi
- näkövammaisen sopeutumisvalmennuskurssi”
Käytännössä tämä siis tarkoittaa sitä, että erillisiä, tiettyihin ajankohtiin sidottuja sopeutumisvalmennuskursseja ei enää järjestetä. Kuntoutusta on kuitenkin yhä tarjolla kaikille asiakasryhmille ja myös sopeutumisvalmennuksen muodossa! Haku toteutuu tuttuun tapaan Kelan harkinnanvaraisen kuntoutuksen hakemuksella KU 132. Muutos ei koske vaativaa kuntoutusta, se säilyy ennallaan ja sitä haetaan hakemuksella KU 104.
Jatkossa lasten perheet ja aikuiset asiakkaat saavat yksilökuntoutuksen päätöksen, jonka kesto voi vaihdella 5-20 vrk. Viiden vuorokauden päätös toteutetaan sopeutumisvalmennuksena, muun samaan aikaan tapahtuvan yksilökuntoutuksen ohessa, sopivan vertaisryhmän kanssa. Kela tekee päätöksen kuntoutuksen kestosta, ottaen huomioon mm. lääkärin lausunnossaan kirjoittaman suosituksen kestosta. Jatkossa lyhyempi kuntoutus sisältää myös yksilötapaamisia pelkän ryhmämuotoisen ohjelman sijaan. Lisäksi aikuinen läheinen voi osallistua aikuisen kuntoutukseen koko 5 vrk aiemman 2 vrk sijaan.